Otvorena eco sandwich obiteljska kuća

Danas, 7. rujna 2016. godine u Koprivnici otvorena je prva „ECO-SANDWICH obiteljska kuća, s tri samostalne stambene jedinice energetskog standarda pasivne kuće, odnosno energetskog razreda A plus. Investitor je koprivnička Agencija za društveno poticanu stanogradnju Koprivnica (APOS). Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika službeno je otvorio kuću te stanarima uručio ključeve stana.

Izuzetno mi je drago da je ovakav jedinstven projekt realiziran upravo u Koprivnici. Sve nas čeka daljnje okretanje energetski učinkovitoj izgradnji i energetski učinkovitim modelima korištenja energije, a upravo kroz ovakve projekte mi smo na dobrom putu – rekao je Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika.

Posebnost ove kuće nalazi se u eco-sandwich ventiliranim fasadnim panelima. Beton Lučko s partnerima, uz koordinaciju Građevinskog fakulteta u Zagrebu, s tim se proizvodom natjecao na natječajima Europske unije za eco-inovacije, a prva primjena ove inovacije upravo je u Koprivnici. Projekte je izradio Arhitektonski fakultet, Zavod za arhitekturu, a autor idejnog rješenja i glavni projektant je prof. Ljubomir Mišćević, dipl.ing.arh.

U programu slijedi još 11 takvih zgrada. Ideja je ambiciozna i vjerujemo da će se ostvariti. Cilj nam je da svaka sljedeća kuća reprezentira drugačiju tehnologiju – buduće planove iznio je prof. Ljubomir Mišćević, i napomenuo kako je ponosan što je upravo ovdje realiziran projekt implementacije fasadnog sustava eco sandwich, prvog takvog u svijetu.

Izvođač radova bila je TEH-GRADNJA d.o.o., dok je izvođač na izradi i ugradnji ECO-SANDWICH fasadnih panela bio BETON-LUČKO d.o.o.

izvor: koprivnica.hr