Veliki kurs permakulture po prvi puta u Sarajevu

Permakultura

Tokom zadnjih 10 godina permakultura se zavidno razvila u Hrvatskoj i Sloveniji, u čemu su presudnu ulogu odigrali edukacija i kursevi. Veliki 72-satni tečaj, u svijetu poznat kao PDC (kurs permakulturnog dizajna), sada po prvi puta dolazi u Sarajevo! Pored pitanja kako stvoriti vlastitu hranu, energiju, ili kuću od prirodnih materijala, permakultura odgovara i na problem života u kriznim okolnostima, što je jedan od razloga njene sve veće popularnosti u regionu. Uz teoretske i praktične djelove, kroz 10 intenzivnih dana, ovaj kurs je usmjeren na održivo preoblikovanje vlastitog životnog prostora. Sastoji se od slijedećih blokova:

  • uvod – u kakvom su stanju društvo i okoliš – povodi i razlozi za permakulturu,
  • osnovni principi: zone, sektori, uzorci; čitanje krajolika,
  • tlo: analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo
  • trajnice: hrana sa stabla, šumski vrt,
  • voda: voda u krajoliku, Schauberger, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni toalet, akvakultura,
  • održiva i prirodna gradnja, gradnja slamom i reciklažom, zeleni krovovi,
  • energija: principi i praktični sistemi (vjetar, sunce, biomasa…), energija u kućama,
  • urbana permakultura, rješenja za grad i male prostore,
  • društvo: odlučivanje konsenzusom, alternativna ekonomija, održive zajednice.

Edukatori na ovom kursu važe za ponajbolje na ovim prostorima: Ivan Gregov instruktor je permakulture sa najdužim stažem u Hrvatskoj, a Damir Šeler jedan od vodećih majstora za alternativne poljoprivredne vještine. Njima će se pridružiti i domaće permakulturne snage. Tokom dva vikenda kurs će se održavati cjelodnevno, a kroz radnu sedmicu u terminu od 16 do 21h (raspored je takav da ne treba uzimati slobodne dane!). Zadnja tri dana kursa su rezervirana za dizajnerske radove, kroz koje polaznici oblikuju svoje buduće projekte. Napomenimo još i da ovaj međunarodni kurs na zapadu višestruko skuplji.

Posebna promotivna cijena za prvi sarajevski 10-dnevni kurs permakulture je 200KM. Kurs se održava od 8. do 17. aprila 2016. Kapacitet polaznika je ograničen, a zadnji rok za prijave je do srijede 5. aprila. Za prijave i pitanja obratite se na mail: <sarajevo.pdc@gmail.com>.

Kome je ovakav kurs namjenjen?

Do sada su odlične reakcije na pohađan kurs pokazali oni koji uče vrtlarenje, žele izgraditi održivu kuću, koji pokušavaju odlučiti što sa naslijeđenom djedovinom, ili čak permakulturu upotrijebiti kod svojeg sljedećeg posla. Toplo ga preporučamo i ako upravo birate parcelu za kupovinu. Ili jednostavno ako ste zgroženi svime što uveče gledate u Dnevniku!

Ogranizatori:
Ured za permakulturu (Hr)
Re:Element (BiH)